Hrvatski jezični portal

Hrvatski jezični portal (HJP) zajednički je projekt nakladničke kuće Znanje i Srca.

Hrvatski jezični portal, prva je i zasad jedina internetom distribuirana rječnička baza hrvatskoga jezika, koji je besplatno dostupan od lipnja 2006. godine. Projekt je dobio inicijalnu potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa 2004. godine, a nakon toga je financiran iz vlastitih sredstava vlasnika. Hrvatski jezični portal jedinstveno je takvo znanstveno referentno djelo u Hrvatskoj – rječnik koji iziskuje kontinuiran, detaljan i mukotrpan rad niza stručnjaka iz područja lingvistike i drugih znanstvenika iz društveno-humanističkih i prirodnih znanosti, kako bi bio ažuriran u skladu s recentnim spoznajama i stalnim obogaćivanjem rječničke baze. Visok stupanj organizacije podataka, te njihova pouzdanost, kompletnost i pretraživost čine ovu bazu vrijednim doprinosom hrvatskoj leksikografiji, te korisnim alatom za mnoga buduća istraživanja.

Nakladnička kuća Znanje, jedna od najstarijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj s dugogodišnjom tradicijom u nakladničkoj i tiskarskoj djelatnosti. Osnovno obilježje i formula uspjeha Znanja su najviši uređivački i grafičko tiskarski standardi te atraktivan dizajn najtraženijih svjetskih naslova različitog žanra po iznimno pristupačnim cijenama. Uz poznate biblioteke bestselera Knjiga dostupna svima i hit, seriju popularnih priručnika, kuharica i raznolik asortiman dječjeg programa, Znanje je proširilo ponudu vlastitih tiskanih izdanja rječnicima i publicističkim naslovima u biblioteci Novi Liber.

Hrvatski jezični portal organiziran je oko rječničke baze biblioteke Novi Liber. Većini riječi u bazi pridodani su izvedeni oblici, tj. gramatička razrada.

Ovaj portal kao i programsku podršku koja omogućava uporabu rječničke baze putem Interneta razvilo je Srce.

Za pregledavanje rječnika potrebno je instalirati poseban font.